Riskli gebelere ‘güvenli destek’ sağlıyorlar

Trabzon Hastanesi Gebe Okulu, Anne Adaylarına Doğum Sürecine Hazırlık Eğitimleri Veriyor

Trabzon ve çevre illerden riskli gebelere hizmet veren hastanenin bünyesindeki okulda, anne adaylarına beslenme, egzersiz, doğum sürecine hazırlık, doğum sancısıyla baş etme yöntemleri, lohusalık ve yenidoğan bakımı ile emzirme konularında eğitimler veriliyor. Uzman ebe, kadın doğum uzmanı, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi sağlık çalışanları tarafından verilen eğitimlerle doğuma dair kaygı ve korkuların azaltılması, annenin bedenine güveninin artırılması ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Gebe okulu, bilinçli annelik sürecine destek olmanın yanı sıra doğum korkularının azaltılması ve sezaryen oranlarının düşürülmesinde önemli bir rol oynuyor.

Doğurganlık Hızı Düşüşte, Sezaryen Oranları Yüksek

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Songül Aktaş, Türkiye’deki doğum oranları hakkında açıklamalarda bulundu. Aktaş’a göre, OECD ülkeleri arasında Türkiye, sezaryen ile doğum oranlarında birinci sırada yer alıyor. Aktaş, medikal gereklilik olmadıkça sezaryenin anne ve bebek için risk oluşturabileceğine dikkat çekerek, Türkiye’de doğurganlık hızının istenen seviyenin oldukça altında olduğunu belirtti. Bu durumun nüfus açısından risk teşkil ettiğine vurgu yaptı.

Aktaş, İskandinav ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin geride kaldığını, doğum korkularını azaltarak ve doğal doğumu teşvik ederek bu durumu düzeltebileceğimizi savundu. Gebe okullarının yaygınlaştırılması konusunda ise ivedilikle adım atılması gerektiğini belirtti.

Gebe Okulları Riskli Gebelere Destek Oluyor

Aktaş, Trabzon’daki Gebe Okulu’nun oldukça donanımlı olduğunu ve diğer illerden gelen riskli gebelere de hizmet verdiklerini ifade etti. Riskli gebeliğin anneler üzerindeki stresi ve korkuyu artırdığını belirten Aktaş, sağlık profesyonellerinin bu konuda yönlendirici ve destekleyici rol oynamasının önemine vurgu yaptı. Gebe okullarının sezaryen oranlarının düşürülmesinde önemli bir rol aldığını ve Sağlık Bakanlığının normal doğumu teşvik etme planına destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Aktaş, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gebe Okulu’nda hem riskli gebelere hem de diğer gebelere güvenli destek hizmeti verildiğini belirtti. Gebe okullarının yaygınlaştırılmasıyla annelerin doğum süreçlerine daha bilinçli ve güvenli bir şekilde hazırlanabileceğini söyledi.

Related Posts

Sessiz salgın: 1 günde 1 milyondan fazla enfeksiyon, cinsel yolla bulaşıyor

Sessiz salgın: 1 günde 1 milyondan fazla enfeksiyon, cinsel yolla bulaşıyor

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Diş Telleri Çıkarılırsa Ne Olur?

Diş Telleri Çıkarıldığında Dişler Eski Haline Döner mi? Uzmanlar diş teli tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.