S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

Bankaların Performansı TCMB Kararlarına Bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararlara bağlı olarak bankaların performansının belirlendiğini belirtti.

Ozyavuz, ForInvest Smart Content’ten Onur Kuzu’nun sorularını yanıtlarken, TCMB’nin faiz politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Ana senaryolarında, TCMB’nin gösterge faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmayı ve yaz aylarından itibaren kademeli faiz indirimleri yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu varsayım, kurun istikrar kazanması, rezervlerin artması ve aylık enflasyonun kabul edilebilir seviyede seyretmesine bağlı olarak şekillendi.

‘Faiz Artışı Beklemiyoruz’

Ozyavuz, “Faiz artışı beklemiyoruz” diyerek, bu adımın yalnızca mali istikrar ya da dezenflasyon riskleri ortaya çıktığında gündeme gelebileceğini belirtti. Ayrıca, 2025’e kadar varlık kalitesinde bozulma beklentisi olduğunu ancak faiz artışlarının bu durumu erteleyebileceğini dile getirdi.

Faiz indiriminin ise şu anda uzak bir ihtimal olduğunu belirten Ozyavuz, daha sıkı finansman koşulları ve artan fonlama maliyetlerinin marjlarda baskı yaratacağını söyledi. İyileşmenin ise yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde belirginleşmesini öngördüklerini belirtti.

Bankaların Performansı TCMB’ye Bağlı

Bankaların performansının büyük ölçüde TCMB’nin gelecekteki adımlarına bağlı olduğunu vurgulayan Ozyavuz, erken bir faiz indirim döngüsünün kârlılığı hızlandırabileceğini ancak yeni faiz artırımları veya sıkılaştırma adımlarının kârlılıktaki toparlanmayı erteleyebileceğini belirtti.

Türk bankalarının genel olarak iyi yönetildiğini belirten Ozyavuz, sektörün piyasa güvenine aşırı derecede hassas olduğunu ve ekonomik zorlukların ve yüksek volatilitenin bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğini açıkladı. Bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlılığının, yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı sektörü kırılgan hale getirdiğini belirtti.

Related Posts

Ayşe Teyzem yine kazandı! Altın hızlı yükselişin ‘köpüğünü’ atıyor, yeniden rekora koşacak

Ons altında bir haftalık düşüş ivmesi yeniden hareket sinyali veriyor. Daha önce 3 bin 430 doları aşan fiyatın 3 bin 500 dolara yönelmesi bekleniyor. Son dönemin en çok kazananı birikimlerini altında değerlendiren ‘Ayşe Teyze’ oldu!

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir