İsrail Başbakanı Netanyahu, ordunun ilan ettiği “taktiksel duraklama”yı desteklemiyor

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘nun, yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla Gazze’ye giden ana yollardan birinde çatışmalara her gün taktiksel olarak ara verilmesi yönünde ordu tarafından açıklanan planları eleştirdiği bildirildi.

TIKLAYIN | İsrail ordusu, Gazze’ye yardımı artırmak için günlük askerî duraklama ilan etti

İsrail ordusu, pazar günü, yardım kamyonlarının İsrail’den Kerem Şalom geçişi arasında geçişine izin vermek için Refah bölgesinde sabah 8’de başlayacak ve ana Salah al-Din yolu boyunca akşam 7’ye kadar sürecek günlük bir duraklama ilan etti ve duraklamanın bir sonraki duyuruya kadar her gün gerçekleşeceğini ekledi.

Sınırlı duraklama, Mısır’la yapılan görüşmeler ve ABD’nin Gazze’ye insani yardım akışının artırılması yönündeki baskılarının ardından ilan edildi. IDF, duraklamanın Birlemiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşları ile koordine edildiğini söyledi.

“Netanyahu bunun kendisi için kabul edilemez olduğunu belirtti”

İsmi açıklanmayan bir İsrailli yetkili Pazar günü geç saatlerde basına yaptığı açıklamada, “Başbakan sabah 11 saatlik insani yardım molası haberlerini duyunca askeri sekreterine döndü ve bunun kendisi için kabul edilemez olduğunu açıkça belirtti” dedi.

Yetkili, Netanyahu’nun ordunun politikasında “herhangi bir değişiklik olmadığı” ve “Refah’taki çatışmaların planlandığı gibi devam ettiği” konusunda güvence aldığını söyledi.

İsrail televizyon kanalları daha sonra Netanyahu’nun orduyu eleştirerek “Ordusu olan bir ülkemiz var, ülkesi olan bir ordumuz değil” dediğini aktardı. 

Ordu da Cumartesi günü sekiz askerin öldürüldüğü Gazze’nin güneyindeki operasyonun ana odağı olan Refah’ta normal operasyonların devam edeceğini açıklamıştı. 

ABD bastırıyor

Netanyahu’nun iktidar koalisyonundaki milliyetçi dinci partilerden birine liderlik eden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, taktiksel duraklama fikrini kınadı ve buna karar verenin işini kaybetmesi gereken bir “aptal” olduğunu söyledi.

Koalisyon üyeleri ile ordu arasında dokuzuncu ayına giren savaşın gidişatı konusunda yaşanan bir dizi çatışmanın sonuncusu olan bu tartışma, merkezci eski general Benny Gantz‘ın Netanyahu’yu Gazze’de etkili bir stratejisi olmamakla suçlayarak hükümetten ayrılmasından bir hafta sonra yaşandı.

Öte yandan ABD, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından desteklenen ve çatışmalara altı haftalık ara verilmesini sağlayacak ateşkes anlaşmasını resmen kabul etmeleri için İsrail ve Hamas’a baskı yapıyor.

Ancak ateşkes için artan uluslararası baskıya rağmen bir anlaşma hala uzak görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir