TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

2024 Yılında Türkiye’de Yoksulluk Oranı %21,2 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Aile 2024” bültenine göre, Türkiye genelinde aile ve hane durumuna ilişkin verilere ulaşıldı. Bülten, yoksulluk oranlarına da ışık tuttu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı baz alınarak belirlenen sınıra göre, 2024 yılında yoksulluk oranı %21,2 olarak hesaplandı.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise, 2022’de yoksulluk oranı %14,4 seviyesindeydi.

Genel olarak belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli olarak yoksul kabul ediliyor.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayanların Durumu

Hanehalkı tipine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının %11,7’si, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının %20,9’u, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının %26,9’u ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise %15,3’ü yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürdü.

En Fazla ve En Az Hane Halkı Sayısına Sahip İller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de ortalama hane halkı büyüklüğü 4 iken, 2024’te bu sayı 3,11’e geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2024’te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman takip etti.

En düşük ortalama hane halkı büyüklüğüne sahip iller ise sırasıyla 2,53 kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak belirlendi. Bu illeri, sırasıyla 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir izledi.

ADNKS verilerine göre, 2016’da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranı 2024’te %20’ye yükseldi.

Kiracı ve Ev Sahibi Oranları

Aynı yıla ait konut mülkiyet durumları incelendiğinde, Türkiye genelinde fertlerin %56,1’inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, %28’inin ise kiracı olduğu tespit edildi. Lojmanda yaşayanların oranı %0,9 iken, kira ödemeyenlerin oranı %15 olarak kaydedildi.

Evlerdeki Yaşam Koşulları

Fertlerin %30,2’si 2024’te izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunlarıyla karşılaşırken, %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla mücadele etti. Ayrıca %21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Related Posts

‘Hızır’ gübresi çiftçilere sunuldu

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilen “Hızır” isimli mikrobiyal gübre tescillenerek satışa sunuldu.

Teknoloji devinden sürpriz karar: Kâr rekoruna rağmen binlerce kişiyi işten çıkarıyor

Teknoloji devi Microsoft, küresel çalışan sayısının yüzde 3’üne denk gelen yaklaşık 6 bin 480 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Karar, şirketin tüm bölümlerini ve coğrafi alanlarını kapsıyor. Bu adım, Microsoft’un 2023’te 10 bin kişilik işten çıkarma kararından bu yana yaptığı en büyük küçülme oldu.

2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, üç aylık kazançları üzerinden ödedikleri geçici verginin 2025 yılı 1. dönemine ilişkin ödeme tarihleri ve hesaplama ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 2025 1. dönem geçici vergi ödemesi ne zaman? Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

Kritik toplantı sonrası enflasyon açıklaması!

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii …

CHP’yi kamikazeye hazırlıyorlar

Türkiye tarihi süreçlerden geçiyor. Terörsüz Türkiye hedefinde çok önemli bir eşikteyiz. Bugün-yarın PKK’nın fesih kararı açıklanacak. Suriye’de halk devrimi gerçekleşti, İsrail 1,5 yıldır katliamlarına devam ediyor. Hindistan-Pakistan savaşın eşiğinde, Rusya-Ukrayna meselesi kördüğüm, ABD ve İsrail, İran’a yönelik tehditlerini artırarak sürdürüyor. Avrupa’da Trump korkusu, Çin-ABD arasında ticaret savaşları tüm gerilimiyle sürüyor. Tüm bu konular Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye,

ABD ve Çin aynı masada

ABD ve Çin, karşılıklı gümrük vergileriyle tırmanan ticaret savaşının ardından ilk yüz yüze müzakereleri İsviçre’nin Cenevre kentinde başlattı. Görüşmelerin nerede yapıldığına dair bilgi verilmezken, İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği konutunda makam aracı hareketliliğinin olduğu kaydedildi.