Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze’de ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısına karşı çekimser oy kullanması, Yunan muhalefetinde tepkiye yol açtı. Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın basın bürosundan yapılan açıklamada, “(Yunanistan Başbakanı Kiryakos) Miçotakis’in, Yunanistan’ın BM Genel Kurulu’ndaki oylamada yer almaması, Yunan halkını ve tarihini utandırırken ülkemizi bölge barışı açısından olumsuz bir faktör haline getiriyor” ifadesi kullanıldı.
‘TEK BOYUTLU DIŞ POLİTİKA’
AA’nın aktardığına göre açıklamada, Yunanistan’ın, kendi güvenliği için de tehdit oluşturan “cepte müttefik” şeklindeki tek boyutlu dış politikada sınırlı kalmak yerine ateşkes, insani krizin önlenmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabalarda öncülük etmesi gerektiği belirtildi.
Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi meclis grup temsilcisi Dimitris Mantzos da hükümetten, 27 Ekim’deki kararın nedenlerini açıklamasını istedi.
‘HÜKÜMET HIRSIZ VE SUÇLUDAN YANA’
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise yaptığı açıklamada, hükümetin, BM’nin oylamasını bile reddederek İsrail’in katliamını desteklediğini ifade etti. Açıklamada, Yunan hükümeti için “hırsız ve suçludan yana” değerlendirmesi yapıldı.
Yunan basınının Yunan diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Yunanistan’ın bu kararının gerekçesinin, “dengeli bir tavır benimseme isteği” olduğu kaydedildi. Oylamada tasarının onaylanmamasının, tasarıyı reddetmek anlamına gelmediği ileri sürüldü.
BM Genel Kurulu’nda, Gazze’de ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısı için “hayır” oyu kullanan 14 ülkeden 4’ü Avrupa Birliği (AB) üyeleri Avusturya, Macaristan, Çekya ve Hırvatistan oldu. Yunanistan ise çekimser oy kullanan 45 ülke içindeki 15 AB ülkesinden biriydi. (DIŞ HABERLER)